Хвороба Крона – це хронічне захворювання, яке викликає запалення та подразнення у шлунково-кишковому тракті. 

Найчастіше хвороба Крона вражає тонкий кишечник і початок товстого кишечника. Однак хвороба може вразити будь-яку частину травного тракту, від рота до заднього проходу.
Це серйозне захворювання, яке може значно вплинути на якість життя пацієнта. Однак, існують способи, які можуть допомогти пацієнту жити повноцінним життям, незважаючи на хворобу.

життя
  1. Дотримуйтеся правильного харчування. Зміна дієти може допомогти зменшити симптоми. Ваш лікар може порекомендувати вам змінити свій раціон, наприклад:
    • уникати газованих напоїв;
    • уникати попкорну, шкірки овочів, горіхів та інших продуктів з високим вмістом клітковини;
    • пити більше рідини;
    • їсти частіше меншими порціями;
    • ведення харчового щоденника, щоб визначити продукти, які викликають дискомфорт.
  2. Ведіть активний спосіб життя. Виконуйте регулярні фізичні вправи зі схвалення лікаря.Фізичне навантаження може покращити загальний стан здоров’я, зменшити стрес і допомогти зберегти та покращити міцність кісток.
  3. Приймайте ліки. Якщо вам призначене лікарське лікування, важливо дотримуватися розкладу прийому та не пропускати дози.
  4. Завжди будьте напоготові. Будуть часи, коли ваша хвороба перебуватиме в глибокій і тривалій ремісії, і ви почуватиметесь чудово. Але симптоми хвороби Кронанепередбачувані. Носіть основні речі в сумочці чи рюкзаку на випадок екстреної ситуації.
    Ви можете включити наступне: туалетний папір, вологі серветки, порошок, санітайзер для рук, маленька банка освіжувача повітря, одноразові рукавички (для обробки будь-якого забрудненого одягу), великі пакети (для забрудненого одягу), чиста білизна, чисті шорти, штани або легінси (все, що ви можете носити, поки не повернетеся додому).
  5. Підтримуйте зв’язок зі своїм лікарем. Регулярні візити до лікаря допоможутьвідслідковувати хід лікування та змінювати ліки або дозування за потреби. Також лікар може рекомендувати додаткові дослідження та процедури, щоб перевірити стан вашого кишківника.
  6. Діалог з близькими. Хвороба Крона може бути важкою для пацієнта та його родини, тому важливо вести діалог зі своїми близькими та розповісти про свої потреби та вимоги. Розмова про хворобу та її вплив на життя може допомогти підтримати взаєморозуміння та сприяти психологічному комфорту. Також подружіться з людьми, які вас розуміють та підтримують.
  7. Психологічна підтримка. Психологічна підтримка може допомогти зменшити стрес та поліпшити психічний стан. Можливо, ви захочете звернутися до психолога, психотерапевта або долучитися до групи підтримки.

Хвороба Крона може бути важкою, але з правильним підходом до лікування та підтримки близьких людей, ви можете вести повноцінне життя. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря та приділяти увагу своєму фізичному та психічному здоров’ю.

Джерела

  1. “Crohn’s Disease” – National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease

  1. Living with Crohn’s & Colitis” – Crohn’s & Colitis Foundation

Living with Crohn’s & colitis | Crohn’s & Colitis Foundation (crohnscolitisfoundation.org)