Якщо ви хворієте на Крона, підтримувати здорову масу тіла може бути доволі складно.
вага

Хоча їжа не викликає запалення та пошкодження тканин, які є причиною хвороби Крона, деякіпов’язують прийоми їжі із загостреннями та часто уникають їх, щоб запобігти дискомфорту.
Пропуск їжі може принести деяке полегшення, але не ігноруйте потребу в харчуванні. Недоїдання та незрозуміла втрата ваги – досить поширене явище серед людей із хворобою Крона.
З цих та інших причин ви можете звернутися до дієтолога для призначення  відповідного раціону.
Лікування хвороби включає регулярний моніторинг маси тіла та тести для визначення дефіцитупоживних речовин.

Причин втрати ваги при хворобі Крона безліч:

  1. Мальабсорбція (недостатнє всмоктування поживних речовин: білків, цукрів, жирів, вітамінів та мінералів)
  2. Недостатній прийом їжі. Через такі симптоми як нудота, блювання, низький апетит, болі в животі хворі на Крона часто починають менше їсти.
  3. Збільшене споживання енергії. Запалення може призвести до збільшення споживання енергії і руйнування тканин тіла, що з часом призводить до втрати ваги.
  4. Втрата поживних речовин. Деякі симптоми хвороби Крона, такі як діарея, блювота та кишкова кровотеча, можуть «вимивати» поживні речовини з організму.
  5. Прийом препаратів. Побічні ефекти деяких ліків, що призначені для лікування хвороби Крона, включають діарею та блювоту. Якщо ці побічні ефекти стають частими, то призводять до втрати ваги.

Чи можете ви набирати надмірну вагу з хворобою Крона?

Хворим на Крона зазвичай властива втрата маси тіла. Проте дослідження показують, що є багато людей із цим захворюванням, які мають надмірну вагу або ожиріння.

Одне з досліджень виявило, що близько 72% людей із запальними захворюваннями кишківника (ЗЗК) мали надлишкову вагу, а приблизно 32% мали ожиріння. Показники хвороби Крона були трохи меншими: 63% мали надлишкову вагу, а 27% мали ожиріння1,2.

Це вказує на те, що поширені переконання про те, що люди з ЗЗК мають недостатню вагу, можуть бути неточними.

Наразі встановлено, що люди з хворобою Крона можуть мати як надлишкову, так і недостатню вагу тіла, що ускладнює діагностику та лікування.

Звернення до лікаря та дієтолога, включення фізичної активності в розклад дня та прийом необхідних ліків – це кроки, які можуть допомогти підтримувати нормальну вагу тіла та покращити загальний стан здоров’я.



Авторка статті: Мусієнко Катерина
Медична консультантка компанії «Біокодекс Україна»

Джерела

  1. Maintaining a Healthy Weight with Crohn’s; Medically reviewed by Katherine Marengo LDN, R.D., Nutrition — By Dale Kiefer — Updated on October 13, 2020

Maintaining a Healthy Weight With Crohn’s Disease (healthline.com)

  1. Seminerio JL, et al. (2015). Impact of obesity on the management and clinical course of patients with inflammatory bowel disease. DOI:

Impact of Obesity on the Management and Clinical Course of Patients with Inflammatory Bowel Disease | Inflammatory Bowel Diseases | Oxford Academic (oup.com)

  1. Living with Crohn’s & Colitis” – Crohn’s & Colitis Foundation

Living with Crohn’s & colitis | Crohn’s & Colitis Foundation (crohnscolitisfoundation.org)